LA IMPORTANCIA DE LES TIC A L' ÈTAPA INFANTIL

LA IMPORTANCIA DE LES TIC A L' ÈTAPA INFANTIL

dimecres, 14 de novembre del 2012

UN ENTORN VIRTUAL D'APRENENTATGE

Qué he aprés d'EVE/A a l'educació infantil ?

 
A partir d'aquesta activitat realitzada amb l'Eduard sobre els entorns virtuals d'aprenentatge he pogut aprendre moltes coses. He aprés que són els entorns virtuals d'aprenentatge ja que quan vam comença el primer dia desconeixia que volia les sigles d'EVE/A i per tant en que consistien els entorns virtual d'aprenentatge.
Un altre aprenentatge que he pogut fer a partir d’aquesta activitat ha sigut la gran quantitat d'entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatges que es poden trobar en l'àmbit escolar poder conèixer el seu ús i aplicacions dels diversos entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge que es fan servir en les escoles de Infantil.
També he pogut aprendre a analitzar els diversos entorns virtuals d'ensenyament i aprenentatge que hi ha penjat a la xarxa i a Internet sobre els entorns virtuals d’aprenentatge i ensenyament en l’àmbit escolar de Infantil dient si aquests d'EVE/A són adequats o no pel seu ús educatiu i poder justificar el perquè de la nostra decisió. Dient els punts forts i dèbils d’aquest d'EVE/A i com podem millorar-lo per quan haguem de fer un entorn virtual de l’escola en la que estiguem treballant com a mestres.
Per últim gràcies a aquesta activitat m'he pogut adonat de que vivim en l’erra tecnològica i nosaltres com a educadors de l’etapa més important del infants no podem donar-li l’esquena al món digital, és per això que ens hem d’aprendre a fer un bon ús de les TIC. I de que els entorns virtuals d'aprenentatge comencen a formar part de la realitat diària dels estudiants, i en especial dels universitaris, però també i cada cop més primària i infantil. Des d'aquí jo vull animar a tots i totes aquelles futurs i futures mestres per un ús més generalitzat dels EVA que arribi als més petits i als més grans, sense distincions de cap tipus. I nosaltres com els mestres i els encarregat d’aquests nens hem de poder tenir iniciativa i voler integrar l’aprenentatge en un món digital.

Els meus dubtes i curiositats d'EVE/A a l'educació infantil

Jo a partir de l'activitat de l'aplicació d'EVE/A a l'educació infantil he pogut aprendre que en l’àmbit escolar poder trobar una gran quantitat d'entorn virtual d’aprenentatge dels quals jo abans de realitzar l’assignatura d’Alfabetització digital desconeixia. D'entorn virtual d’aprenentatge hi ha moltisims dels quals jo abans de realitzar l’assignatura d’Alfabetització Digital desconeixia moltisimes coses sobre aquest tema. Així que hem van sorgir molts dubtes que gracies a la interacció amb les companyes, l’explicació dels professors i la informació que surt per internet he pogut anant respondre.

 
  1. Quins entorn virtual de l'aprenentatge existeixen en el món educatiu?
  2. Com poden millorar en l’aprenentatge dels meus futurs alumnes?
  3. Tot recurs tecnològic que es dona a l’aula és un entorn virtual d'aprenentatge

 

L'entorn virtual d’aprenentatge  (EVA)

És un programari específicament dissenyat per facilitar l'ensenyament-aprenentatge utilitzar la tecnologia. En general es tracta de sistemes que treballen en un entorn web i que possibiliten la comunicació entre els diferents subjectes del fet educatiu. Els EVA permeten al professorat presentar tota mena de materials educatius en format digital (interactius o no), fer el seguiment de les activitats realitzades pel seu alumnat, intercanviar amb el mateix informacions, consells, etc. i, finalment, portar un registre de les seves activitats i gestió de les qualificacions. L'alumnat, per la seva banda, pot consultar en tot moment els materials, comunicar-se amb el professorat i amb la resta de l'alumnat.
Els entorns virtuals d’aprenentatge són importants per la seva aplicació com a eina en l'escola de la societat de la informació, per moltes raons entre elles perquè disposen d’unes flexibilitats didàctiques i tècniques, permet una major accessibilitat als alumnes, és senzilla i eficaç. Permet augmentar la quantitat i qualitat dels materials i recursos d’aprenentatge propis, facilitar el seu accés. Incrementar les possibilitats de comunicació didàctica entre la comunitat educativa. Hi ha una gran flexibilitat i varietat de les activitats didàctiques que formen el currículum i contribuir en les diferents àrees curriculars.
Tal i com he comentat amb anterioritat hi ha moltíssims d’entorn virtual d'aprenentatge dins l’àmbit l’escola entre ells es trobem els entorns Moodle d'una escola, els bloc d'una escola, portal de recursos sobre un àrea, aplicacions virtuals, àlbum de fotos d’una escola, aplicacions per a la pissarra digital interactiva, Wiki d'intercanvi entre la comunitat educativa, xarxa social de mestres i professorat, creació/Recull de contes virtuals, entre molts altres.
Entorn Moodle d’una escola la qual és una plataforma educativa, un conjunt de programari que possibilita espais de trobada i comunicació a Internet orientats a l’ensenyament i l’aprenentatge. Moodle és un entorn dinàmic perquè s’actualitza immediatament a cada intervenció nova dels i de les participants, tant d’estudiants com de professorat. El Moodle no són pàgines web estàtiques a les quals l’alumnat va a cercar informació, són espais dinàmics que creixen, es diversifiquen i milloren cada vegada que s’hi entra i s’hi fa qualsevol activitat.
Els bloc d'una escola és en l’actualitat un recurs molt utilitzat per les escoles tant de infantil com de primària i de secundaria per promocionar les escoles. Els blocs d’escola permeten compartir informació i materials visuals o auditius on els pares, l’alumnat i altres mestres puguin veure i saber que es fa en aquella escola. També permet mantenir el contacte entre els alumnes i els professors o entre els professors i les famílies, crear una publicació compartida entre tota la classe, etc. Per tant podem dir que els blocs serveixen per: construcció del propi coneixement, fomentar la interacció i el treball cooperatiu entre els alumnes, millorar els coneixements i la capacitat de redacció, elaborar debats... Jo crec que els bloc escolar és una bona eina de comunicació entre pares i mestres perquè en ell es descriuen el dia a dia de les activitats realitzades dins l’aula amb fotografies dels nens realitzant l’activitat.

Xarxa social de mestres i professorat aquests és un bon recurs ja que permet la col·laboració entre els mestres tant d’una mateixa escola com amb mestres d’altres escoles, compartint vivències i experiències que els pugui ser útils a altres mestres d’arreu del món. Els serveis de xarxes socials, permeten desenvolupar activitats relacionades amb la vida de docent. Aquestes xarxes reuneixen docents d’arreu del món de tots els nivells, etapes i especialitats, que de manera voluntària es troben fora del seu horari laboral. Aquestes els docents les poden utilitzar per aprendre, interactuar, col·laborar i crear un espai conjunt entre tots els/les mestres. Permeten apropar-se a nous contactes, projectes, experiències, activitats, publicacions, idees, innovacions, etc. Com també es poden veure, compartir i mostrar tots el projectes fets a l’aula a la comunitat educativa.
 

Creació/Recull de contes virtuals per mi aquests és un recurs que tot mestre d’educació infantil a de conèixer, ja que el conte és una de les eines més utilitzades dins l’aula de infantil ja que com a mestres ens permet poder introduir temes, tractar conceptes difícils de tracta amb nens.
 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada