LA IMPORTANCIA DE LES TIC A L' ÈTAPA INFANTIL

LA IMPORTANCIA DE LES TIC A L' ÈTAPA INFANTIL

dimecres, 26 de desembre del 2012

L'EDUCACIÓ DE LA PREVENCIÓ DE RISC EN LES TIC

 Qué he aprés sobre la prevenció de risc de Internet?


 Les TIC poden ser una bona eina educativa però aquest recurs és una eina de doble cara, ja que cada vegada hi ha més casos d'acos escolar per internet. A partir d'aquest apartat he aprés a que nosaltres com a mestres hem d'ensenyar als nostres alumnes des de ben petit a fer un bon ús de les TIC, ensenyar-lo a ser responsables d'allò que publiquen en les red i tot els perills que podem trobar en les reds socials. Per tal de poder ensenyar als nostres alumnes a protegir-se dels perills de les reds socials i de Internet primer ens hem de conscienciar nosaltres perquè tal i com hem pogut veure en el video, donem molta informació de la qual ens poden afectar en la nostra vida laboral i personal. Nosaltres sempre hem de protegir la informació personal i oferir les dades personals o de les targetes únicament en comprar en una companyia coneguda o a través d’una institució financera de  confiança. No s’ha d’enviar mai informació personal de cap tipus si algú la demana per correu  electrònic. S’ha de desconfiar de qui demani d’aquesta manera contrasenyes, números de targeta de crèdit o qualsevol altra dada similar.
              

Els meus dubtes i curiositats dels perills de les reds social

  1. Què podem fer nosaltres com a mestre per tal de que les TIC siguin una eina segura i eficaç pel seu aprenentatge?
  2. Que li hem d'ensenyar als nostres alumnes?
  3. Què vol dir internet segur?
  4. Quins són els dos grans perills de les reds socials?

Què els he d'ensenyar als meus alumnes per un bon ús de les TIC?

Aquesta part aniria de que han de saber els alumnes aniria orientada a la formació  i a la responsabilitat de fer un bon ús de les TIC, sobre tot de les reds socials ja que els nens han de conèixer els perills d’aquest des de ben petits pe tal d’evitar que aquest en un futur puguin ser una de les moltes víctimes de l’Internet. Però per tal de dur una bona practica primer els mestres han de conèixer els diferents perills de Internet. Els més habituals són els següents:
Cyberbullying
Tot i que els nostres alumnes encara són molt petit per disposar de reds socials és molt important ensenyar-li a fer un bon ús d’elles des de ben petits. Aquest vídeo amb va impactar moltíssim ja que es obvi que mai criticaríem algú, encara hi ha moltes persones que es burlen i insulten per les reds. El lema de la campanya és si no ho dius en persona perquè ho dius per Internet. És un vídeo molt impactant i m’agradaria que totes les persones ho veies i es consciencien per tal d’evitar el ciberbullyng que ha fet tan mal a la societat actual.  El cyberbullying, o assetjament, en qualsevol de les seves formes, ens pot afectar molt i de manera molt negativa.
Evitar-ho i saber què cal fer si es dóna el cas és una cosa molt important. Per a això, els hem d'ensenyar als nostres alumnes a protegir-se de la següent manera:
  1. Explica-ho als teus pares i/o a les autoritats del teu centre escolar perquè puguin prendre accions sobre el tema i/o denunciar-lo.
  2. Has de saber que la majoria dels llocs d’Internet on es publiquen vídeos, textos i/o fotografies tenen unes condiciones d’ús que prohibeixen expressament la reproducció de materials que vagin en contra de les lleis, i que puguin resultar nocius per a qualsevol persona. Si ets objecte d’algun vídeo, fotografia i/o text a Internet, ho pots comunicar al lloc perquè l’eliminin.
  3. Si reps missatges de correu electrònic i/o instantanis que no són del teu grat o que et fan sentir malament, recorda que és possible bloquejar la persona que l’ha enviat per no tornar a rebre res més d’ell/ella.No actuïs responent a l’assetjament de manera similar, perquè així no es resoldrà el problema.
  4. Has de mantenir la informació personal en lloc segur i no l’enviïs mai a desconeguts.
  5. No publiquis informació personal aliena, ni dades que no et pertanyin. No siguis còmplice i no avalis la publicació de qualsevol tipus de contingut que pugui fer mal a una altra persona.
No et fiïs de tot allò que surt ha Internet:
Crec que com a mestres hem de fer veure als nostres alumnes des de ven petit encara que en aquell moment n ho acabin d’entendre que no tot el que surt a internet és de veritat. Aquest és un video molt ilustratiu d'allò que els mestres hem d'evitar. Hem d'ensenyar als nostres alumnes que tal i com saben molt bé els nens i nesn d'aqueses edads que mai s'ha de parlar ni marxar amb cap desconegut tampoc ho poden fer a Internet perquè mai sap qui hi ha darrera de l'ordinador ni quines intencions té aquest. Això ho podem tractar a partir de contes populars com  potser el conte de la Caputxeta vermella.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada